Ajuntament

FAGECA

Fageca és una bella població situada en la Vall de Seta, entre les serres d’Alfaro i de la Serrella i a una altura de 769 metres. Un dels llocs amb encant on pots gaudir del cor de la muntanya alacantina.

Cementeri de Fageca

Cementeri de Fageca

El Cementeri de Fageca, també conegut com el cementeri de l’Església de l’Esperit Sant, va ser construït a la fi del s. XVIII. Recentment ha estat reformat i decorat. Com a dada anecdòtica, el Cementeri de Fageca és el més alt de tota la província d’Alacant, situat a 800 metres sobre el nivell del mar.

PETRÒGLIFS
Als voltants del cementeri podem trobar un conjunt de dos petròglifs.

Els petròglifs o gravats rupestres són dissenys simbòlics gravats sobre pedra o roca, es considera l’antecedent més pròxim dels símbols previs a l’escriptura i en la seua majoria van ser fets en el període Neolític.

Camí Real

El Camí ral de Fageca és la carretera que unia els pobles confrontants de Famorca, Tollos, Benimassot i Quatretondeta.

Actualment s’estan duent a terme actuacions en aquest itinerari, utilitzant la tècnica tradicional de pedra en sec, amb la finalitat d’adequar-lo i posar-lo en valor.

Parc de l´Om

Si seguim pel traçat del Camí ral, ens trobem amb aquest espai homenatge a l’om que va presidir la plaça de Fageca durant més de 500 anys.

L’emblemàtic arbre va ser arrancat el novembre de 2006, després d’assecar-se a conseqüència de la grafiosi. En l’actualitat, només es conserva el tronc, que dona una idea de la magnitud i envergadura de l’om, i que s’ha convertit en tot un monument per a la població.

Plaça de Fageca

La plaça de Fageca és el punt de trobada de fagequins i fagequines, centre neuràlgic del municipi en la qual se celebren la majoria d’activitats.

La plaça ha estat reformada diverses vegades en la seua història, conservant sempre l’essència de reunió dels habitants d’aquest municipi del Comtat. És en aquest espai on se situava l’om centenari de Fageca abans de la seua desaparició.

Actualment el substitueix un lledoner, un arbre utilitzat tradicionalment per a la fabricació d’eines de fusta, especialment bastons, tridents i forques. Des de la plaça de Fageca podem contemplar l’Església de l’Esperit Sant i, de fons, la Serrella i el Pla de la Casa. 

Font de l´Esperit Sant

La Font de l’Esperit Sant se situa al costat d’un llavador públic. Els llavadors públics a Espanya van ser construïts entre els anys 1820 i 1830 i eren una cosa més que el lloc on cada dia les dones del poble, carregades amb cistelles de roba per a llavar, es congregaven.

Amb l’arribada de la llavadora, aquests espais van quedar relegats a un segon pla. Va ser en 1941 i l 1993 quan el llavador es va reformar i recuperar.

Darrere de la Font de l’Esperit Sant, a la qual s’accedeix baixant unes escales, es troba un naixement d’aigua que alimenta la font i subministra aigua al llavador.

Amb el pas dels anys, el proveïment d’aigua va anar pujant cap al poble mitjançant canalitzacions i fonts que, encara hui en dia, poden trobar-se pels carrers de Fageca.

Paratge natural del carrascar

Pel Camí ral que uneix Fageca amb Tollos i Benimassot arribem al paratge natural del Carrascar on podem trobar:

Jaciment de la Salema
El jaciment de la Salema data del Plistocè i actualment està en fase d’excavació. Se situa a les “Coves de l’Arena” -on s’extreia arena per a la construcció de les edificacions locals.

Forn de calç
En l’antiguitat aquesta construcció permetia obtenir calç a partir de la cocció a grans temperatures de la pedra calcària.

Sester o Sestador
En el camí de la Salema, trobem un sestador, una antiga construcció, on es refugiava el bestiar en les hores de calor.