Ajuntament

FAGECA

El topònim Fageca prové de la paraula que en àrab significa «haja», que temps arrere era molt comú en aquesta zona.

Després de la conquesta cristiana a mitjan segle XIII, va quedar sota jurisdicció dels marquesos del Castell de Guadalest. Fageca va ser un lloc de moriscos que, l’any 1602, comptava amb 34 famílies. Precisament, l’any 1609 els seus habitants es van revoltar amb motiu del decret d’expulsió dels moriscos; posteriorment, va ser repoblada amb mallorquins. La seua església va ser erigida en parròquia des del 1574, donant-se-li com a annexa la de Famorca i dependent d’ella la de Benimassot fins a mitjan segle XX.

L’economia és agrícola, sent el cultiu d’oliveres i d’ametlers majoritari.

Des del segle XIX s’ha produït una emigració contínua cap a nuclis industrials pròxims com Alcoi; segons el cens de 2005 Fageca comptava amb tan sols 98 habitants. Segons el mateix cens, tan sols hi havia un resident de nacionalitat estrangera, d’origen britànic. A l’estiu, la població pot augmentar fins als tres-cents habitants.

Fageca és el poble per excel·lència de la Serra d’Alfaro, aspra i de formes calcàries, que s’alça a la Vall del Bolet. Tot això en el cor de la muntanya d’Alacant.

La seua història i té vinculacions amb el món morisc ja que, pertanyents al marquesat del Castell de Guadalest, els seus habitants moriscos es van revoltar contra el seu decret d’expulsió entre els anys 1609.

La seua economia és agrícola amb producció de fruiteres (cireres, bresquilles, albercocs, pruneres, etc.), ametlers i oliveres que són la base de l’economia agrícola.

El poble és xicotet, recol·lecte amb una església curiosa situada en una plaça el centre de la qual ho constituïa un om centenari que és el símbol del poble i donava ombra als vilatans, recentment l’om va contraure una malaltia anomenada *grafiosis, que a poc a poc el va anar deteriorant, malgrat l’obstinació de l’Ajuntament i l’Excel·lentíssima Diputació Provincial d’Alacant per salvar-lo amb l’aplicació de variats i cars tractaments que no van poder aconseguir per a mantindre’l viu, fins a la seua mort. L’Ajuntament, després de molts tràmits amb l’Administració, ha concedit subvencions i ajudes, ha aconseguit una àrea on se li farà un monument a l’Olmo Centenari de Fageca.

Situat Sobre les faldes de la Serra d’Alfaro. Els accessos són complicats sent el millor camí el que, des de Cocentaina i Benilloba, porta d’Alcoi a Parcent. A 92 km. d’Alacant.

Monuments: Església a l’Esperit Sant i el seu cementeri és el més alt de tota la província, el Castell del Pla de la Casa.

Alacant, poble a poble.

Fageca

Envoltada de bancals amb ametllers i oliveres, Fageca s’aixopluga entre serres en un entorn tranquil i, eminentment agrícola i obert a l’turisme rural.

Cliqueu per veure el vídeo

La nostra història

El que aquí volem explicar-vos, no és només la història de la vila de Fageca. Si ho féssim d’aquesta manera, no podríem retrocedir més enllà de l’època medieval.

El que aquí us explicarem, és el que sabem de les cultures que, al llarg de el temps, han ocupat els sòls que avui pertanyen a terme municipal de Fageca.

Per Fer-ho, hem rebuscat en restes diversos com (ceràmiques, monedes …) i documents històrics.

El que sabem és, en qualsevol cas, només una petita part del que va ser.

Llegir més